Марковська модель безпеки для системи управління телекомунікаційною мережею

DOI №______

  • Борисенко І. І. (Borysenko I. I.) Державний університет телекомунікацій, м. Київ
  • Руденко Н. В. (Rudenko N. V.) Державний університет телекомунікацій, м. Київ

Анотація

Досліджено використання марковських процесів для створення моделей систем управління телекомунікаційними мережами. Функціонування системи управління в часі розглянуто як процес зміни її станів: множина X можливих несумісних станів системи x, які виступають як апріорні дані, а також випадковий процес ξ(t), який набирає в кожний момент часу t = t1 одного з можливих станів x∈X. Проаналізовано та надано докладні описи: отримано аналітичні формули для ймовірностей, що виникли в системі управління, в обчислювальний момент часу. Також окремо встановлено залежність імовірності безпечного стану.

Ключові слова: марковські процеси; телекомунікаційні мережі; системи управління; інформаційні технології.

Список використаної літератури
1. Анфилатов B. C., Емельянов А. А., Кукушкин А. А. Системный анализ в управлении: учеб. пособие / под ред. А. А. Емельянова. М.: Финансы и статистика, 2002. 368 с:
2. Толубко В. Б., Беркман Л. Н. Методи оптимізації: підручник для студентів вищих навч. закладів за напрямком «Телекомунікації». ДУТ, 2016. 442 с.
3. Удосконалення процесів управління телекомунікаційними мережами за стандартом Telecommunications Management Network / Л. Н. Беркман, Л. П. Крючкова, І. І. Борисенко, С. А. Федюнін // Наук. записки УНДІЗ. 2016. №1(41). C. 5–13.

Номер
Розділ
Статті