Маршрутизація трафіку за допомогою керованої платформи Istio

DOI: 10.31673/2412-9070.2020.063639

  • Придибайло О. Б. (Prydybaylo O. B.) Державний університет телекомунікацій, м. Київ
  • Придибайло Р. В. (Prydybaylo R. V.) ТОВ Krusche & Company, м. Київ

Анотація

Розглянуто, як за допомогою керованої платформи відбувається керування трафіком. Керована платформа Istio вигідна тим, що вирішує складності, які виникають у додатках, заснованих на наборі невеликих сервісів, кожний з яких працює у власному процесі і комунікує з іншими механізмами, як правило, HTTP, тобто з мікросервісами. Запропонована технологія має істотні переваги, за допомогою яких уможливлюється підімкнення мережі мікросервісів, а також керування ними, забезпечуючи їхню безпеку незалежно від середовища виконання, джерела і розробника. Керована платформа дає змогу керувати вхідним та вихідним обсягами інформації з можливістю відслідковувати час очікування відклику на запит, повторні спроби запитів та балансування навантаження на комп’ютерні системи; забезпечувати спостереження за процесом покрокового виконання програми за системою постійного вистежування, а також гарантувати безпеку користувача. Дуже важливим є те, що платформа Istio функціонує в мережі і реалізує подання інформації про систему користувача та процес збору, агрегації та аналізу цих даних для вдосконалення характеристик і поведінки компонентів системи. Для коректної роботи керованої платформи існує програмна частина архітектури додатку — сервісна сітка, що забезпечує безпечну, швидку та надійну взаємодію між дискретними програмними компонентами — сервісами. Запропоновано кілька схем, які наочно показують архітектуру керованої платформи і загальну архітектуру додатку, який можна реально створити, перевірити та розпочати виконання на хмарних платформах. Запуск керованої платформи відбувається на платформах Google, що є дуже зручним для використання, оскільки не потребує додаткових затрат і має дуже простий код для підімкнення, який також наведено у статті.

Ключові слова: керована платформа; мікросервіси; керування трафіком; сервісна сітка; панель даних; панель керування; маршрутизація трафіку; мережний шлюз; віртуальні сервіси; мікросервісні сітки; кластер; середовище налаштування; інтерфейс користувача; простір імен; моніторинг; метрики.

Список використаної літератури
1. Никульчев Е. В., Паяин С. В., Плужник Е. В. Динамическое управление трафиком программно-конфигурируемых сетей в облачной инфраструктуре // Вестник РГРТУ. 2013. № 3.
2. Анализ моделей управления трафиком в сетях асуп на основе технологии mpls / В. Т. Еременко, С. В. Еременко, Д. В. Анисимов [и др.] // Информационные системы и технологии. 2013. №1.
3. Алиев Т. И., Муравьева-Витковская Л. А. Приоритетные стратегии управления трафиком в мультисервисных компьютерных сетях // Известия высш. учеб. заведений. Приборостроение. 2011. Т. 54, № 6.
4. Контроль, измерение и интеллектуальное управление трафиком / А. А. Алейников, К. З. Билятдинов, А. В. Красов, М. В. Левин // Центр научно-информационных технологий «Астерион». СПб. 2016. 92 с.
5. Exploring and troubleshooting istio issues / T. Lange, A. Shribman, E. Raichstein, K. Barabash // Publication: SYSTOR ’19: Proceedings of the 12th ACM International Conference on Systems and Storage. 2019. С. 196.
6. Rahul Sharma, Avinash Singh. Getting Started with Istio Service Mesh // Apress, Berkeley, CA. 2020. 321 с.

Номер
Розділ
Статті