Мікросервісний підхід до розподілених архітектур додатків

DOI: 10.31673/2412-9070.2020.023942

  • Придибайло О. Б. (Prydybailo О. B.) Державний університет телекомунікацій, м. Київ
  • Придибайло Р. В. (Prydybailo R. V.) Державний університет телекомунікацій, м. Київ

Анотація

Розглянуто керування трафіком, яке відбувається за допомогою сервісної сітки. Сервісна сітка вигідна тим, що вирішує складності, які виникають в додатках, заснованих на наборі невеликих сервісів, кожний з яких функціонує у власному процесі і комунікує з іншими механізмами, як правило HTTP, інакше кажучи, працює з мікросервісами. Розглядуваній технології притаманні великі переваги, за допомогою яких є можливість під’єднувати мережі мікросервісів, а також керувати ними, забезпечуючи їхню безпеку незалежно від середовища виконання, джерела і розробника. Сервісна сітка дає змогу керувати вхідним та вихідним обсягами інформації у такий спосіб, щоб була змога відслідковувати час очікування відгуку на запит, повторні спроби запитів та балансування навантаження на комп'ютерні системи; забезпечує спостереження за процесом покрокового виконання програми, за системою постійного стеження, а також забезпечує безпеку користувача. Дуже важливим є те, що сервісна сітка функціонує в мережі і реалізує подання інформації про систему користувача та процес збору, агрегації та аналізу цих даних для вдосконалення характеристик і поведінки компонентів системи. Для коректної роботи сервісної сітки існує програмна частина архітектури додатку, що забезпечує безпечну, швидку та надійну взаємодію між дискретними програмними компонентами — сервісами. Запропоновано кілька схем, які наочно показують архітектуру сервісної сітки і загальну архітектуру додатку, який можна реально створити, перевірити та запустити на виконання на хмарних платформах. Запуск сервісної сітки відбувається на платформах Google, що є дуже зручним для використання, оскільки не потребує додаткових затрат і має дуже простий код для підімкнення. За допомогою service mesh можна контролювати потоки трафіку і виклики API між службами, а також отримувати огляд певного трафіку. Це робить запити та мережу більш надійними навіть за несприятливих умов, водночас даючи змогу користувачам виявляти проблеми, перш ніж вони стануть несприятливими умовами для розробки та використання додатків.

Ключові слова: сервісна сітка; мікросервіси; керування трафіком; панель даних; панель керування; маршрутизація трафіку; віртуальні сервіси; мікросервісні сітки; мережа мікросервісів; додатки; середовище налаштування; шифрування; автентифікація; метрики; моніторинг; мікросервісна архітектура; проксі.

Список використаної літератури
1. Никульчев Е. В., Паяин С. В., Плужник Е. В. Динамическое управление трафиком программно-конфигурируемых сетей в облачной инфраструктуре // Вестник РГРТУ. 2013. № 3.
2. Анализ моделей управления трафиком в сетях асуп на основе технологии mpls / В. Т. Еременко, С. В. Еременко, Д. В. Анисимов [и др.] // Информационные системы и технологии. 2013. №1.
3. Алиев Т. И., Муравьева-Витковская Л. А. Приоритетные стратегии управления трафиком в мультисервисных компьютерных сетях // Известия высш. учеб. заведений. Приборостроение. 2011. Т. 54. №6.
4. Контроль, измерение и интеллектуальное управление трафиком / А. А. Алейников, К. З. Билятдинов, А. В. Красов, М. В. Левин // Центр науч.-информ. технологий «Астерион». СПбб 2016. 92 с.
5. Exploring and troubleshooting istio issues / T. Lange, A. Shribman, E. Raichstein, K Barabash // Publication: SYSTOR’19: Proceedings of the 12th ACM International Conference on Systems and Storage. 2019. с. 196.
6. Sharma R., Singh A. Getting Started with Istio Service Mesh // Apress, Berkeley, CA. 2020. 321 с.

Номер
Розділ
Статті