Практичне використання ArcGIS для забезпечення національної безпеки

DOI: 10.31673/2412-9070.2021.013538

  • Семенчук М. Р. (Semenchuk M. R.) Національна академія Служби безпеки України, м. Київ

Анотація

На сучасному етапі розвитку технології геоінформаційної системи (ГІС) відкривається багато різних сфер її застосування, зокрема для потреб забезпечення національної безпеки. Геопросторові дані створюють нові можливості у вирішенні питань щодо виявлення і швидкого реагування на загрози та небезпеки, а також у прийнятті ефективних управлінських рішень на етапі вироблення превентивних безпекових заходів. Платформа ArcGIS, яку розроблено для роботи з геопросторовими даними, допомагає у секторі цивільної безпеки прогресивних країн, що прагнуть до сталого розвитку, громадського порядку та попередження надзвичайних ситуацій. У статті розглянуто переваги використання програмного продукту ArcGIS та практику застосування технології ГІС для потреб забезпечення громадського порядку, виявлення потенційних злочинів та впровадження заходів безпеки під час масових заходів. Окрім того, ArcGIS слугує для доступу до даних із наявних систем та інтеграції їх у загальний географічний контекст — веб-карту, яка забезпечує взаємодію даних та краще розуміння як саме вжити заходів щодо безпеки та наочно побачити розташування великої кількості об’єктів на карті. Аналіз практики застосування ГІС показав, що вимоги для досягнення громадського захисту завдяки використанню геопросторових даних включають у себе визначення небезпек, загроз та вразливостей, міжвідомчу співпрацю через спільну ситуаційну обізнаність, скоординованість дій завдяки новітнім технологіям та інформуванню громадськості. Отже, використання програмного продукту ArcGIS спрощує діяльність забезпечення національної безпеки та громадського порядку з будь-якого пристрою, у будь-який час і в будь-якому місці.

Ключові слова: геоінформаційна система; геопросторові дані; національна безпека; громадський порядок; міжвідомча співпраця; програмний продукт.

Список використаної літератури
1. GIS Platform for National Security [Електронний ресурс]. URL: https://www.esri.com/content/dam/esrisites/sitecore-archive/Files/Pdfs/library/whitepapers/pdfs/gis-platform-for-national-security.pdf
2. What is ArcGIS? [Електронний ресурс]. URL: http://downloads.esri.com/support/documentation/ao_/698What_is_ArcGis.pdf
3. What is ArcGIS Pro? [Електронний ресурс]. URL: https://arcgis.pro/what-is-arcgis-pro/

Номер
Розділ
Статті