Удосконалення медичної інформаційної системи для медичних закладів за допомогою Machine Learning

DOI №______

  • Гончаренко Б. І. (Goncharenko B. I.) Державний університет телекомунікацій, м. Київ
  • Ільїн О. Ю. (Ilyin O. Yu.) Державний університет телекомунікацій, м. Київ
  • Коба А. Б. (Koba A. B.) Державний університет телекомунікацій, м. Київ
  • Негоденко О. В. (Negodenko О. V.) Державний університет телекомунікацій, м. Київ

Анотація

Розглянуто використання машинного навчання для покращення та вдосконалення роботи медичних інформаційних систем України.
Більшість технічних вирішень медичних систем спрямовано на вдосконалення внутрішньої роботи закладу, але недостатньо приділено уваги взаємодії з пацієнтами. Запропоновано засоби машинного навчання для максимального спрощення запису клієнтом до медичного закладу.
Сформульовано задачу виявлення оптимального алгоритму для добору медичного спеціаліста, ґрунтуючись на симптомах клієнта без участі людини, а також удосконалення роботи такого алгоритму.
Досліджено процес збору та спеціальної підготовки набору даних для проведення машинного навчання машинної моделі. Проведено комплексну роботу з добору необхідних комбінацій даних, що уможливить отримання найкращого прогнозованого результату.
З огляду на особливість набору даних для навчання у процесі проведення дослідження використано підхід «один до багатьох» для багатокласових задач машинного навчання. Виявлено найбільш оптимальний алгоритм машинного навчання з учителем для прогнозування лікаря-спеціаліста, ґрунтуючись на інформацію щодо симптомів зазначеної клієнтом системи під час запису на прийом.
Запропонований метод було вдосконалено через недоліки у вигляді високої вибагливості стосовно використовуваних даних. Зміни роботи алгоритму стосуються оцінювання стану ваги поточного прикладу прогнозу, підвищуючи результативність роботи.
Удосконалений метод ґрунтується на використанні усереднених значень вагових критеріїв замість зберігання всієї колекції критеріїв ваги, що пришвидчує роботу алгоритму, а також робить його менш вибагливим до набору даних, використовуваних під час навчання моделі.

Ключові слова: медичні інформаційні системи; machine learning; perceptron; машинне навчання; алгоритм; метод; персептрон з голосуванням.

Список використаної літератури
1. Karasikov M. E., Maximov Y. V. Dimensionality reduction for multi-class learning problems reduced to multiple binary problems [Електронний ресурс]. URL: https://pdfs.semanticscholar.org/e54c/3435404710bf32afc a0469e263621cbf6 95a.pdf (дата звернення 20.11.2019).
2. Fayers M. Elimination Tournaments Requiring a Fixed Number of Wins [Електронний ресурс]. URL: https://neuralnet.info/chapter/perceptorns (дата звернення 04.10.2019).
3. A Course in Machine Learning [Електронний ресурс]: [Веб-сайт]. URL: http://ciml.info/dl/v0_99/ciml-v0_99-ch04.pdf (дата звернення 09.10.2019).

Номер
Розділ
Статті