Дослідження розумної енергосистеми в інтернеті речей

DOI: 10.31673/2412-9070.2021.022327

  • Бойко М. Ю. (Boyko M. Yu.) Державний університет телекомунікацій, м. Київ
  • Миколайчук В. Р. (Mykolaychuk V. R.) Державний університет телекомунікацій, м. Київ
  • Власенко В. О. (Vlasenko V. O.) Державний університет телекомунікацій, м. Київ

Анотація

Розглянуто та досліджено розумну енергосистему в Інтернеті речей. Метою статті є дослідження інтелектуальної мережі. Дано відповідь на запитання «Що таке розумна енергосистема?». Порівняно традиційні та розумні енергосистеми. Визначено технологічні критерії та удосконалену інфраструктуру вимірювання. Розглянуто протоколи та стандарти.
Актуальність теми пов’язано зі зростанням попиту і споживання на електричну енергію. Розвиток концепцій розумної енергосистеми в різних електромережах з'єднує величезна кількість пристроїв, багато з яких працюють через застарілі протоколи автоматизації та внутрішні інформаційні системи. Оскільки багато з цих пристроїв мало або зовсім не вказують семантику своїх даних, прийнято вручну створювати цю інформацію (через громіздкість, дорожнечу і схильність до помилок). Інтернет речей — це наступний крок в еволюції нашого сьогоднішнього інтернету, де будь-який фізичний об'єкт, оснащений обчислювальними і комунікаційними можливостями, може бути легко інтегрований у різні сфери нашого життя. А отже, постає потреба в інтелектуальній мережі, котра може ефективно вирішувати різні аспекти передавання та розподілу, знизивши навантаження на енергосистему, зробивши її надійною та захищеною. Однак безпека та надійність розглядається як один з основних чинників, що перешкоджають швидкому і великомасштабному впровадженню і розгортанню як концепції Інтернету речей, так і розумної енергосистеми. Очікується, що інтелектуальна мережа та Інтернет речей здійснять революцію в різних сферах побуту, промисловості та бізнесу.

Ключові слова: розумна енергосистема; інтелектуальна мережа; Інтернет речей; удосконалена інфраструктура вимірювання.

Список використаної літератури
1. https://www.mdpi.com/1996-1073/13/11/2762 A Comprehensive Review on IoT Protocols Features in Smart Grid Communication;
2. https://www.intel.com/content/www/us/en/energy/energyoverview.html Energy;
3. http://e4uhu.com/down/smart%20grid%20technology/JanakaGrid.pdf - Smart Grid technology and applications 2012;
4. https://www.researchgate.net/publication/350201887_IoT_Enabled_Smart_Energy_Grid_Applications_and_ChallengesIoT-Enabled Smart Energy Grid: Applications and Challenges;
5. https://en.wikipedia.org/wiki/Smart_grid#Reliability Smart grid;
6. https://www.elprocus.com/overview-smart-grid-technology-operation-application-existing-power-system/ Overview of Smart Grid Technology And Its Operation and Application (For Existing Power System).

Номер
Розділ
Статті