Використання технології VPN під час воєнного стану в Україні

DOI: 10.31673/2412-9070.2022.051117

  • Лемешко А. В. (Lemeshko A. V.) Державний університет телекомунікацій, Київ
  • Новіченко Є. О. (Novichenko Ye. O.) Державний університет телекомунікацій, Київ
  • Недавній А. В. (Nedavnii A. V.) Державний університет телекомунікацій, Київ
  • Дурнєв Є. С. (Durnіev Ye. S.) Державний університет телекомунікацій, Київ
  • Стасюк А. В. (Stasіuk A. V.) Державний університет телекомунікацій, Київ

Анотація

Завдяки невпинному розвитку інформаційних технологій, особливо мережі «Інтернет» та глобалізації по всій земній кулі, вдалося здійснити величезний стрибок у зростанні передавання даних та доступності інформації поміж великого кола людей.
Зараз інтернет по суті є знаменом глобального віртуального світу з безліччю безкоштовної інформації. Щодня попит на нього невпинно зростає, що також спонукає постачальників інтернет-послуг до постійного розвитку ринку та вдосконалення технологій передавання даних.
Сьогодні складно уявити світ без вільного доступу до інтернету. Але влада деяких країн світу на законодавчому рівні обмежує доступ до різних ресурсів в інтернеті, а це зі свого боку швидко нарощує попит на використання технологій та сервісів приховування фактичного місцеположення в мережі «Інтернет», зокрема VPN. Дехто використовує VPN для збільшення своєї анонімності в мережі «Інтернет» та отримання доступу до заблокованих урядом ресурсів. Хтось користується цією технологією для покращення захисту особистої інформації. Під час вибору сервісу, який надає доступ до VPN, більшість користувачів керуються якістю послуг та ціною на них.
Потреба у VPN-сервісах після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну зросла в кілька разів. Попит значно збільшився через блокування українських медіаресурсів на тимчасово окупованих територіях та появу ІТ-армії України.
Технологія VPN захищена за всіма сучасними стандартами. Шифрування даних, автентифікація джерела, перевірка хеша — це все невід’ємна частина цієї технології, що забезпечує конфіденційність даних, які передаються в інтернеті. Загалом, все це допомагає підвищити рівень захищеності особистих даних користувачів.
Через блокування українських ресурсів, глушіння операторів зв'язку та знищення їхньої інфраструктури громадяни України, котрі залишаються на тимчасово окупованих територіях, здебільшого мають доступ тільки до російського медіапростору. Проте за допомогою VPN-сервісів вони можуть отримати доступ до українського медіапростору.

Ключові слова: інформаційні технології; VPN; попит; сервіси; інтернет; користувачі; доступ; інформація.

Список використаної літератури
1. Як Росія захопила український Інтернет на окупованих територіях [Електронний ресурс]. URL: https://www.nytimes.com/interactive/2022/08/09/technology/ukraine-internet-russiacensorship.html?fbclid=IwAR3X5hLRrVnsROrLNtf4TTjB5NZNeUOCvrGyyzfCeaMiphFlsSXyOY5DA0 (дата звернення: 09.08.2022).
2. Використання VPN в Росії та Україні стрімко зросло [Електронний ресурс]. URL: https://tech.co/news/vpn-usage-russia-ukraine (дата звернення: 10.03.2022).
3. Що таке IPsec? Як працює IPsec VPN? [Електронний ресурс]. URL: https://www.cloudflare.com/learning/networklayer/what-is-ipsec/
4. Що таке OpenVPN? [Електронний ресурс]. URL: https://openvpn.net/faq/what-is-openvpn/
5. Що таке OpenVPN? Як це працює та коли його використовувати у 2022 році [Електронний ресурс]. URL: https://www.allthingssecured.com/vpn/faq/what-is-openvpn/ (дата звернення: 07.02.2022).
6. Держспецзв’язку: Що таке VPN, і як ним безпечно користуватись [Електронний ресурс]. URL: h t t p s : //www.kmu.g o v . ua/news/de r z h -speczvyazku-shcho-take-vpn-i-yak-nim-bezpechnokoristuvatis (дата звернення: 27.05.2022).
7. Для тих, хто в окупації: підбірка безпечних VPN-сервісів для користування інтернетом [Електронний ресурс]. URL: https://henichesk.city/articles/219181/dlya-tih-hto-v-okupacii-pidbirka-bezpechnihvp n - s e r v i s i v - d l y a - k o r i s t u v a n n y a -internetom#:~:text=ExpressVPN,користувачів%20до%20поліції%20за%20запитом (дата звернення: 16.06.2022).
8. Обхід блокування. Як працює VPN на окупованій території [Електронний ресурс]. URL: https://v-variant.com.ua/article/vpn-v-okupatsii/ (дата звернення: 04.08.2022).
9. Браузер Dark Web: що таке Tor, чи безпечний він і як ним користуватися [Електронний ресурс]. URL: https://www.avast.com/c-tor-dark-web-browser (дата звернення: 04.08.2022).
10. Що таке L2TP/IPSEC? [Електронний ресурс]. URL: https://www.websiterating.com/vpn/glossary/what-is-l2tp-ipsec/
11. Налаштування тунелів IPIP, GRE та EoIP [Електронний ресурс]. URL: h t t p s : / / h e l p . k e ene t i c . c om/h c / e n -us /articles/115002715029-Setting-up-IPIP-GRE-and-EoIP-tunne
12. Що таке тунелювання GRE? Як працює протокол GRE [Електронний ресурс]. URL: https://www.cloudflare.com/learning/networklayer/what-is-gre-tunneling/

Номер
Розділ
Статті