Системи захисту проти порушень як запорука фінансової стабільності операторів

DOI: 10.31673/2412-9070.2022.064399

  • Ружинський В. Г. (Ruzhynsky V. G.) Державний університет телекомунікацій, Київ
  • Заїка В. Ф. (Zayika V. F.) Державний університет телекомунікацій, Київ
  • Марчук О. М. (Marchuk O. M.) Державний університет телекомунікацій, Київ

Анотація

Проведено аналіз видів шахрайства, пов’язаного з трафіком, у телекомунікаційних мережах. Порушення на телекомунікаційних мережах — це дії абонентів, операторів телекомунікацій або третіх осіб, спрямовані на отримання телекомунікаційних послуг за заниженим тарифом або без оплати. Фахівці ЦАКУ налічують майже 200 видів порушень на телекомунікаційних мережах. Найпоширенішими порушеннями з боку операторів є несанкціоноване завершення вхідного міжміського або міжнародного трафіку в мережу загального користування під виглядом місцевого, без відповідних договорів. Зловживання призводять до значних втрат прибутку. Найбільш відомими серед абонентів є стороннє підімкнення до абонентської лінії з метою отримання безкоштовних телематичних послуг служби «900», здійснення довгострокових міжнародних дзвінків, організація несанкціонованих місць зустрічі. Порушенням із боку третіх осіб є використання апаратно-програмного забезпечення для отримання міжнародного трафіку з мережі «Інтернет» та його проходження в телекомунікаційній мережі загального користування під виглядом локальної, що призводить до втручання в роботу засобів зв’язку, підміна інформації про виклик. Боротьба з неправомірним використанням телекомунікаційних мереж переважно базується на аналізі даних про послуги та даних, що містяться в системах розрахунків з абонентами та операторами. Виявлення підозрілих дій абонентів та їх аналіз є основним принципом роботи сучасних систем захисту від Fraud Management System (FMS). Ключовими критеріями ефектив ності FMS є швидкість роботи, гнучкість налаштування алгоритмів, що забезпечують виявлення та аналіз інцидентів, а також наявність стандартизованих інтерфейсів для інтеграції з білінговими платформами. Надано практичні рекомендації щодо створення систем захисту від порушень FMS.

Ключові слова: профіль об’єкта; інтенсивність потоку викликів; трафік; аномалії; ефективність; параметри мережі.

Список використаної літератури
1. Ружинский В. Г., Аношков В. М. Організація контролю, вимірів та управління мережі спільно-канальної сигналізації №7 ВАТ «Укртелеком» // 2-а міжнародна конференція «Проблеми управління мережами та послугами телекомунікацій в умовах конкурентного ринку» // Вісник УБЕНТЗ: 2003, №2. С. 44–48.
2. Ружинський В. Г. Визначення інтенсивності сигнального навантаження мережі спільно-канальної сигналізації № 7 при взаємодії різних телекомунікаційних мереж // Зв’язок. 2006. №4(64). С. 20–22.
3. Ружинський В. Г. Построение центра контроля, измерений и управления сети ОКС-7 Укртелекома // «Телеком-2003» 6-я международная научно-техническая конференция.

Номер
Розділ
Статті