Адаптація механістичного підходу до аналізу ринку криптовалют

D OI: 10.31673/2412-9070.2023.014647

  • Цапро І. В. (Tsapro I. V.) Державний університет телекомунікацій, Київ

Анотація

Криптовалютний ринок стрімко розвивається, що призводить до збільшення досліджень і розроблень нових інвестиційних і торгових стратегій. Технічний аналіз — один із методів аналізу на ринках активів. Він базується на використанні шаблонів і повторень, які відповідають певній поведінці активу в минулому, щоб спрогнозувати поведінку активу в майбутньому. Тож аналіз цифрових валют на основі історичних даних є важливим методом для прогнозування змін цін. У статті висвітлено використання механістичного підходу до узагальненого технічного аналізу на ринку криптовалют, який базується на фізичних принципах і бере до уваги не тільки ціну, а й обсяг транзакцій, як залежну
від часу узагальнену «масу». Таку взаємодію можна подати як класичну силу (ньютонівська механіка), що діє на об'єкт (актив, індекс). Однак, зважаючи на високу волатильність та маніпулятивність цифрових активів, потрібно адаптувати механістичний підхід до розглянутих ринкових умов. У статті розглянуто узагальнену формулу імпульсу та формулу індикатора моментуму для опису зміни ціни активу, як комплексного ефекту між ціною та обсягом. Також ковзні середні можна застосовувати для узагальненого індикатора імпульсу, однак вони часто не встигають за зміною ціни на ринку криптовалют. Тому, вирішуючи цю проблему, розглянуто застосування експоненціальної ковзної середньої замість звичайної ковзної середньої, яка реагує на зміни в ціні швидше. Було підтверджено ефективність адаптованого механістичного підходу для використання на ринку криптовалют, зменшення кількості збиткових операцій та збільшення середнього прибутку. Застосування підходу для аналізу ринку криптовалют показало обнадійливі результати з огляду на те, що методика аналізу раніше виявилася успішною на фондових ринках.

Ключові слова: технічний аналіз; механістичний підхід; криптовалюти; криптоактиви; ковзна середня; експоненціальна ковзна середня; моментум; індикатор.

Номер
Розділ
Статті